Førerutvikling med Øivind Lie

For tredje året på rad arrangerer Øivind Lie førerutvikling hos oss på Motorcenter Norway. Dette er for alle som ønsker å bli en bedre sjåfør, både erfarne og uerfarne førere.

Øivind Lie er initiativtaker til konseptet. Med seg har han Kjetil Bolneset, som har konkurrert på det øverste nivået i rallycross både nasjonalt og internasjonalt, og Finn Arne Sivertsen, som har jobbet som kjøreinstruktør i over 10 år. Deres visjon er å skape en trygg, avslappet, profesjonell og trivelig arena for bilinteresserte som ønsker å videreutvikle seg som førere, og som ønsker å kjenne bilens egne grenser. Målet deres er å skape sikrere førere i en ordinær trafikksituasjon. Og dette skjer på Motorcenter Norway!

Kurset består av en teoridel på 60 minutter, hvor du får en innføring om kjøreregler og flaggbruk på banen. Du får også undervisning om sittestilling, kjøre- og bremseteknikk, og annen nyttig informasjon. Hvis du føler at dette ikke er nok undervisning er de flinke til å legge til rette, og gir gjerne en utvidet gjennomgang av teorien. Etter dette holdes den en «åpen pit», som gir masse kjøretid til den enkelte. Det blir trening på idealspor, de nybegynnere først får kjøre bak instruktørens bil i fire runder. Deretter kjører instruktøren deltakerens bil i fire runder, og så bytter de plass og deltaker kjører egen bil med instruktør i passasjersetet. Instruktøren viser beste sporvalg, girvalg, kjøre – og bremseteknikk og blikk/fokus på banen. Etter dette er det klart for å kjøre på egenhånd – med instruktørene tilgjengelige og til disposisjon.

Tore Tveit har vært med og arrangert kurset i 15 år, og kjørt mye selv. Han mener at alle burde gjennomgå et slikt kurs som de tilbyr.

– Gjennom førerutviklingen får man god trening i å behandle og beherske bilen sin, og man slipper å bruke offentlig vei som treningsarena. Man får mer erfaring med bremsene, og hvordan bilen oppfører seg i svinger, og dette innenfor de trygge rammene av en racingbane.

Kurset gir øvelse i kjøreferdigheter og kjøretøykontroll. Han sier at han selv er overbevist om at ferdighetene har hjulpet han å manøvrere i trafikken.

– Det var en gang i Telemark jeg endte opp i en situasjon med to elger på veien som jeg måtte kjøre slalåm mellom. En annen gang kom det en lastebil i mot meg, og jeg hadde et par millimeters klaring på hver side. Da hjelper det å allerede ha testet hvor grensene går.

– Er kurset kun for motorinteresserte med kul bil?

– Bilen må være i god teknisk stand og ha gode dekk, men det er jo også et krav i dagens trafikk. Sist kurs på Vålerbanen hadde vi fire-fem stykker som kjørte Volkswagen golf, og vi har også hatt en BMW 1-serie, som begge fungerer helt fint. Selv om man ikke er interessert i racing vil man få utbytte av kurset. Det sies jo at det å sitte i en bil kan være et potensielt drapsvåpen, og hvis man ikke vet hvordan man skal håndtere den kan det fort bli farlig. Dattera mi var selv med da hun var atten år, så jeg vil egentlig si jo før, jo bedre.

Øivind Lie og gjengen holder en rekke kurs hos oss gjennom våren og sommeren. Onsdag 10. mai, torsdag. 15. juni, tirsdag 27. juni, helgen 5. – 6. august, torsdag 31. august, torsdag 9. september og torsdag 5. oktober. Mer informasjon og påmelding finner du i vår kalender og på Øivind Lie sine nettsider.

Publisert i